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INTERPRETATIVE NOTE N° 2008-21 
This interpretation does not prejudge any decision by the Court of Justice, which alone is competent to hand down legally binding rulings on the validity and interpretation of acts adopted by the Community institutions.
SECTOR:
Fruit and vegetables
SUBJECT: 
Eligibility of costs under operational programmes
PROVISIONS CONCERNED: 
Article 61 and Annex VIII of Commission Regulation (EC) N° 1580/2007
TEXT OF THE INTERPRETATION : 
Q1 The English term “holding” in point 22 of Annex VIII to Commission Regulation (EC) No 1580/2007 has been translated into French as “exploitation”. However whilst in this is accurate, for example, under Article 2(b) of Council Regulation (EC) No 1782/2003 as regards farmers, POs may have preparation and processing facilities. Are such facilities to be taken into account for the term “holding” in this context?

Yes. The definition of “holding” in English in Article 2(b) of Council Regulation (EC) No 1782/2003 covers all a farmer's production units. By analogy, for the purposes of point 22 of Annex VIII to Commission Regulation (EC) No 1580/2007 “holding” of a PO should be considered to be all of as PO's production units, which could include preparation and processing facilities.

Q2 Are investments in facilities owned by a PO or APO eligible if they are physically located off of its “holding” if they are operated under a sub-contracting arrangement by (a) non-producer members of a PO or non-PO members of an APO or (b) third parties? 

(a) Yes, pursuant to Article 61(3) third subparagraph of Commission Regulation (EC) No 1580/2007, provided the investments contribute directly to the achievement of the goals of the operational programme.

However:

- Article 32 of Commission Regulation (EC) No 1580/2007 provides that Member States may define to what extent to accept non producers to be members of POs.

- Article 32(3)(b) of Commission Regulation (EC) No 1580/2007 clearly outlines that non-producer members of POs shall not benefit directly from the measures financed by the community,

- Article 61(3) of Commission Regulation (EC) No 1580/2007 requires that if the member leaves the PO, Member States shall ensure that the investment or its residual value is recovered, unless the Member State provides otherwise.

- Article 36 of Commission Regulation (EC) No 1580/2007 provides that Member States may define to what extent to accept non-POs to be members of APOs.

- Article 36(2)(c) of Commission Regulation (EC) No 1580/2007 clearly outlines that non-POs members of APOs shall not benefit directly from the measures financed by the community,

(b) No. There is no equivalent provision to the third subparagraph of Article 61(3) of Commission Regulation (EC) No 1580/2007 for third parties. Under point 22 of Annex VIII to Commission Regulation (EC) No 1580/2007 such investments are not eligible.

Q3 If a PO or APO uses a brand/trade mark under licence from a third party (whether or not a farmer or PO) is it covered by the term PO/APOs' brands/trade marks under point 15 of Annex VIII to Commission Regulation (EC) No 1580/2007 and is therefore promotion of this brand/trade mark potentially eligible under the OP?

No. Point 15 of Annex VIII to Commission Regulation (EC) No 1580/2007 allows promotion of brands only if they are owned by a PO or APO or in case of subsidiaries' brands provided the subsidiary is at least 90% owned by the PO or APO.

Q4 In the light of Article 63(2) of Commission Regulation (EC) No 1580/2007, does Article 61(6) apply “mutatis mutandis” to APOs, so the investments made under a partial OP are able to be used by the members which are not POs, provided that more than 50% by value of the products concerned come from the POs members.  

Yes. Article 61 of Commission Regulation (EC) No 1580/2007 establishes the content of operational programmes and eligible expenditure. Pursuant to Article 125c of Council Regulation (EC) No 1234/2007 an APO may carry out any of the activities of a producer organisation. Therefore Article 61(6) applies equally to APOs as to POs.

However, Article 36 of Commission Regulation (EC) No 1580/2007 provides that Member States may define the extent to which any individual or legal person which is not a PO may be a member of an APO. Moreover, Article 36(2)(c) states that non-PO members of APOs, shall not benefit directly from the measures financed by the Community.
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