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INTERPRETATIVE NOTE N° 2008-20 
This interpretation does not prejudge any decision by the Court of Justice, which alone is competent to hand down legally binding rulings on the validity and interpretation of acts adopted by the Community institutions.
SECTOR:
Fruit and vegetables
SUBJECT: 
Value of marketed production
PROVISIONS CONCERNED: 
Articles 29, 52, 53 of Commission Regulation (EC) N° 1580/2007
Article 125c of Council Regulation (EC) N° 1234/2007
TEXT OF THE INTERPRETATION : 
Q1 Article 52(6)(a) of Commission Regulation (EC) No 1580/2007 has integrated “first-stage processing” into the calculation of the VMP of POs. (a) What does “first-stage processing” mean under this Regulation? (b) Does the calculation of VMP stop once first processing has been carried out or does it include further steps (such as packaging) until the “ex-PO” stage?

(a) The definition of 'first-stage processing' is set out in Article 21(1)(i) of Commission Regulation (EC) No 1580/2007 as meaning “processing of a fruit or vegetable product into another product listed in Annex I to the EC Treaty. Cleaning, cutting, trimming, drying and packaging of fresh products with a view to marketing shall not be considered as first-stage processing".

(b) Article 52(6)(a) of Commission Regulation (EC) No 1580/2007 states that the marketed production shall be invoiced at the 'ex-producer organisation' stage where applicable, as product which is packaged, prepared or has undergone first-stage processing. The VMP may be calculated, according to this provision, at the door of the PO. In case the product may have been first-processed and then packaged, the VMP may be calculated after both of these operations.

Q2 Article 125d of Council Regulation (EC) No 1234/2007 provides for outsourcing. If “first-stage processing” is outsourced, can the VMP be calculated at the ex-PO stage once the products have undergone that first-stage processing?

Conditions for outsourcing an activity of a PO or APO, including to one of its members or a subsidiary, are established in Article 29 of Commission Regulation (EC) No 1580/2007. Outsourcing of first processing is allowed under this provision provided that the PO or APO remains responsible for ensuring the carrying out of the activity and the management of the commercial arrangement for the provision of the activity.

Concerning the calculation of the VMP, three situations should be distinguished:

First, where a PO outsources the first-stage processing to a subsidiary, Article 52(7) of Commission Regulation (EC) No 1580/2007 applies. The VMP may be calculated at the ex-subsidiary stage provided that at least 90% of the capital of the subsidiary is owned either by the PO or APO or, subject to MS approval, by members, which are cooperatives.

Second, where a PO outsources the first-stage processing to third parties, one of its members or a subsidiary except as set out in the first case above, then Article 52(6)(a) provides that the VMP may be calculated at the 'ex-PO' stage, after first-stage processing. In the case of outsourcing, the 'ex-PO' stage should be interpreted as being the case where the PO or APO fulfils the requirements established in Article 29 for outsourcing, so that the PO or APO must remain responsible for ensuring the carrying out of the activity concerned, and for overall management control and supervision of commercial arrangement for the provision of the activity and provided the PO or APO remains owner of the product.

Third in other cases, the VMP may not be calculated after first-stage processing.
Q3 May the VMP of POs which belong to an APO and market their production through that APO be calculated at the ex-APO stage? 

Yes. Pursuant to Article 125c of Council Regulation (EC) No 1234/2007, an APO may carry out any of the activities of a producer organisation. Therefore Article 52(6) of Commission Regulation (EC) No 1580/2007 applies equally to products at the ex-APO stage.

Q4 Can a MS calculate the VMP for 2008 in a different way than for the following years for certain POs?

A MS is planning to fix a reference period for all POs according to Article 53(2)(a) of Commission Regulation (EC) No 1580/2007, e.g. a 12-month period starting two years preceding the year in which the OP is implemented (Article 53(2)(a) allows it to be fixed as a 12-month period starting no earlier than 1 January three years before the OP). Article 53(3), 2nd subparagraph, states that the reference period shall not vary during the duration of an OP except in duly justified situations.

For the OP in 2010 it is clear that the reference period would be the year 2008. The value of the processed products in 2008 would be included in the VMP under Article 52(6)(a) of Commission Regulation (EC) No 1580/2007.

For the OP in 2009 (submitted September 2008) the reference period would be 2007; in this case it would not be possible to take into account the processed "value added" into the VMP since the applicable legislation at the time did not provide for such a possibility. It is difficult to find an objective justification for apply Article 53(3), 2nd subparagraph in order to take a different reference period for the OP in 2009. Simply increasing the VMP would not seem to be an objective justification.[image: image2][image: image3][image: image4][image: image5][image: image6][image: image7]
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